Bolius
Telefon: Mandag - Søndag: 7.00 - 20.00

Trætyper

Der kan være spørgsmål til de forskellige trætyper forbundet med et byggeprojekt som en træterrasse. Hvilke type træ skal du benytte? Kvalitetstræ eller billigere træ? Hvad er vigtigheden ved kernetræ? Hvor længe kan de forskellige typer træ holde? Og er der forskel på lodrette og vandrette træflader i forbindelse med vand? Disse spørgsmål kan alle samme være nogle, som du går og grubler over. Derfor vil du i det følgende kunne få nogle svar på ovenstående spørgsmål.

Kontakt os her!

Vil du ha’ et uforpligtende tilbud?

Indtast dine kontaktoplysninge her, så ringer vi dig op så hurtigt som muligt.

Kvalitetstræ vs. billigt træ

Som det første i forbindelse med at bygge en træterrasse, skal du beslutte dig for, hvilken type træ, du ønsker at benytte. Kort sagt kan du skarpt opdele de forskellige typer af træ i to grupper; kvalitetstræ, som er de såkaldte hårde trætyper, og de billigere trætyper. Men hvad er forskellen på dem? Og hvilke trætyper går under de to?

Inden for kvalitetstræ til terrasser finder du blandt andet:

 • Cumaru
 • Fava Amargosa
 • Ipé
 • Jatoba
 • Mahogni
 • Teak
 • Bilinga
 • Azobé
 • Bankirai
 • Egetræ

I den billigere kategori finder du:

 • Fyr 
 • Gran 
 • Lærk 

Mange vælger kvalitetstræ, fordi der her ofte er tale om eksotiske trætyper, der har en flot, varm farve. Dette er ikke den eneste grund, der er til at investere lidt ekstra i denne type brædder.  Holdbarheden er også betydeligt længere på eksotisk kvalitetstræ b.la. fordi de eksotiske trætyper indeholde et højere niveau af naturlige olier og andre naturlige stoffer som bekæmper råd og svamp. Ved sådan noget som egetræ, som er en holdbar trætype, men ikke eksotisk, er det dog vigtigt, at det ikke er i direkte kontakt med jorden, da det ellers vil kunne halvere holdbarheden. Vil du derfor have en god holdbarhed, kan det betale sig at betale ekstra for det hårde, kvalitetstræ.

Vigtigheden ved at bruge kernetræ

Hvis du ønsker en træterrasse, der holder i længden, er det vigtigt, at du vælger at benytte kernetræ. Kernetræ er det træ, der kommer fra den midterste del af træstammen. Denne del af træet er betydeligt stærkere end den yderste del af stammen, der bliver kaldt splintved. Derfor har den en øget holdbarhed. Det er derfor en god ide at være opmærksom på, hvilken del af stammen brædderne kommer fra, når du skal vælge til dit terrasseprojekt.

Selvom det er bedre at bruge kernetræ, hvis du gerne vil have en terrasse, der er mere holdbar, er det muligt at bruge træ fra den ydre del af stammen. Her skal du bare være opmærksom på, at det ikke har den samme styrke og holdbarhed.

Trætypernes holdbarhed

Der er stor variation på de forskellige trætypers holdbarhed. Egetræ kan holde helt op til 50 år, hvis det bliver behandlet korrekt, og hvis du køber kernetræ. Modsat kan fyr kun holder mellem 15 og 25 år. Her er det tydeligt at se forskellen på kvalitetstræ og de billigere typer af træ. Holdbarheden 15 til 25 år går igen hos de fleste af de billigere typer træ. Lærk har dog kun en holdbarhed på omkring de 8 til 12 år.

De mere eksotiske trætyper er noget svære at sætte tal på, eftersom de forskellige sorter er forholdsvis nye til terrassebygning her i Danmark. Men deres holdbarhed rækker væsentligt længere end de klassiske danske trætyper.

Forskellen på lodrette og vandrette træflader

Når det kommer til træterrassen, er der både noget, der hedder lodrette og vandrette træflader. Lodrette træflader, er træ i form af stolper, hvor vandrette er den del af terrassen, som du går på. Dette er særligt vigtigt, at have for øje, når du skal behandle dit træ. De lodrette og vandrette træflader, skal nemlig ikke have den samme behandling, eftersom der er forskel på, hvordan meget de bliver eksponeret for f.eks sådan noget som vand. Ved de lodrette træflader, vil vandet drive ned ad, hvor vandet på de vandrette flader kan blive liggende i længere tid.

Se resultaterne før og efter

Se resultaterne af vores gulvafslibningsprojekter. Billedet til venstre er et ‘før’-billede, mens billedet til højre er det færdige resultat. Træk cirklen i midten mod højre og venstre for at se billederne i deres fulde størrelse.

foer-img_0646 efter-img_0652

“Afslibning og oliering af terrassen. Jeg kan varmt anbefale Cahba. Dejligt at opleve et professionelt firma, både med hensyn til aftaler og til udførelse af afslibning og oliering. Meget flot udført arbejde af Jens.”

Med venlig hilsen

Kirsten Høier

Bliv ringet op og hør mere

Ønsker du et uforpligtende tilbud, eller har du brug for rådgivning? Udfyld formularen nedenfor, og vi ringer dig op hurtigst muligt. Du er også velkommen til at skrive til os på cahba@cahba.dk


Cahba